Manuele therapie

Home // Therapieën // Manuele therapie

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een gespecialiseerde fysiotherapeut, die naast de basisopleiding fysiotherapie een post-HBO dan wel universitaire vervolgstudie manuele therapie heeft gevolgd. Deze studie is een verbreding en verdieping van de kennis omtrent het bewegingsapparaat.

Met name extra  kennis over bewegingsmogelijkheden van het lichaam maken het mogelijk te achterhalen waar de pijn vandaan komt. Daarnaast gebruikt de manueel therapeut specifieke technieken die op de gewrichten kunnen worden toegepast.

De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar. Bewegen gaat gemakkelijker en er is vaak een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen.
Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen de lichaamsdelen voldoende. Soms vult de manueel therapeut deze behandeling aan met gedoseerde impulstechnieken. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

 

Wanneer gaat u naar een manueel therapeut?

Als u een gewricht slecht kunt bewegen, of daar pijn bij hebt, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren beter en bewegen gaat gemakkelijker.

 

Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom.
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen.
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen.
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn.
  • Duizeligheid bij het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten.
  • Heupklachten

Of en hoe manuele therapie ook uw specifieke klacht kan verhelpen, moet blijken tijdens de screening en/of de intake en het onderzoek. Maar dit is tevens afhankelijk van uw eigen inzet.
De Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT) zorgt voor registratie en verplichte na- en bijscholing van de manueel therapeut. Daardoor wordt u bij een door de NVMT erkende manueel therapeut altijd behandeld door iemand die ter zake kundig is. Onze manueel therapeuten zijn aangesloten bij de NVMT.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen en vragen naar onze manueel therapeuten Mike van Mackelenbergh en Tijn Benschop.

Heeft u nog vragen?

  • Hoe wij omgaan met je persoonsgegevens kun je lezen in ons Privacy beleid
  • Velden met een * zijn verplicht

error: Content is protected !!